Sałatka jarzynowa tradycyjna
Chrupiące krążki cebulowe zamiast chipsów
Składniki:
- 2 duże cebule
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki mleka
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Przygotowanie:
- Cebule obierz, pokrój w poprzek łusek na plastry o grubości ok. 1/2 cm.
- Porozdzielaj na pojedyncze pierścienie, oprósz solą i mąką.
- Pozostałą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą, jajkami i mlekiem.
- Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Krążki cebuli zanurzaj w cieście, poczekaj, aż ocieknie nadmiar ciasta i kładź je na gorący olej.
- Smaż na złoty kolor.
- Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowych ręcznikach, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
- Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli wolisz drobniejsze kawałki ziemniaków to możesz użyć drobnej tarki – grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków. Jeżeli przygotowujesz niezbyt dużą ilość masy (np. z 1kg ziemniaków), warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.
- Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
- Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
- Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W skali od 1 do 10 polecam smażyć placki ziemniaczane na 7 stopniu mocy kuchenki. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.
- Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.
Sok ze świeżej kapusty
Składniki:
- 1 kg świeżej białej kapusty,
- 4 jabłka.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie umyć i pokroić. Następnie przecisnąć przez wyciskarkę i gotowe.Sok marchwiowo- jabłkowy
Składniki na 0,5 l
- 2 średnie jabłka,
- 2 średnie marchewki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Jabłka i marchewki umyć i obrać. Zrobić sok w sokowirówce. Dodać sok z cytryny, by jabłko w soku nie ściemniało.
Ryż z jabłkami
Składniki na 4 porcje:- 200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
- ok. 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki masła + do posmarowania formy
- 1 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, małą szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać i w razie potrzeby dodać więcej mleka.
- Przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru a po chwili wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną ok. 17 cm x 22 cm posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła.
- Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut. Wierzch oprószyć resztą cynamonu, wyłożyć do miseczek i podawać z osłodzoną śmietaną.
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Składniki:- 1,5 -2 kubki białej fasoli
- 700 ml przecieru pomidorowego + ok. szklanka wody
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 1 sucha pikantna papryczka, po ok. łyżeczce: pikantnej papryki w proszku, suszonej bazylii, majeranku, lubczyku, cząbru i rozmarynu (lub gotowa przyprawa do dań z fasoli)
- olej do smażenia
- Przygotowanie fasolki rozpoczynamy dzień wcześniej od jej namoczenia. Fasolę należy moczyć przez co najmniej 12 godzin (można spokojnie 24), następnie zmieniamy wodę i gotujemy fasolę przez 45 – 60 minut. W trakcie gotowania 1-2 razy dolewamy trochę zimnej wody, a solimy dopiero pod sam koniec, dzięki temu skórka nie będzie twarda.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na wolnym ogniu tak długo, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę, łyżkę sosu sojowego, wszystko dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy przecier pomidorowy wraz z wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy całość przez ok. 30 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.
Smalec wegetariański - pasta z białej fasoli z jabłkiem
Składniki na jedną miseczkę:
- 2 kubki ugotowanej białej fasoli
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 niecałe jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, 2 listki laurowe, 2 ziarenka jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego, po łyżeczce: suszonego majeranku i suszonego lubczyku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę i jabłko smażyć na wolnym ogniu na trochę większej ilości tłuszczu wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i jałowcem.
- W międzyczasie zmiksować fasolę z sosem sojowym i resztą przypraw na gładką masę.
- Gdy cebula i jabłko zmiękną, wyłowić przyprawy i wyrzucić je.
- Jabłko i cebulę dodać do zmiksowanej fasoli i miksować jeszcze przez chwilę, ale niezbyt dokładnie, chodzi tylko o to, aby składniki się połączyły, kawałki jabłka i cebuli powinny być wyczuwalne.
- Gotowy smalec odstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystko się przegryzie. Podawać z dobrym chlebem i ogórkiem kiszonym.
Deser z kaszy manny
Składniki na 4 porcje:
- szklanka mleka
- cukier (2 łyżki)
- masło (2 łyżki)
- kasza manna (100g)
- galaretka owocowa
Wykonanie:
- Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu
- Mleko zagotuj z cukrem.
- Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
- Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
- Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
- Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 miseczek i zalej gęstniejącą galaretką.