Przepisy kulinarne


Sałatka jarzynowa tradycyjna


Chrupiące krążki cebulowe zamiast chipsów

Składniki:                                                                                                            
    • 2 duże cebule     
    • szklanka mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • ok. 1,5 szklanki mleka
    • olej do głębokiego smażenia
    • sól    










Przygotowanie:
  1. Cebule obierz, pokrój w poprzek łusek na plastry o grubości ok. 1/2 cm.
  2. Porozdzielaj na pojedyncze pierścienie, oprósz solą i mąką.
  3. Pozostałą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą, jajkami i mlekiem. 
  4. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. 
  6. Krążki cebuli zanurzaj w cieście, poczekaj, aż ocieknie nadmiar ciasta i kładź je na gorący olej. 
  7. Smaż na złoty kolor.
  8. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowych ręcznikach, by usunąć nadmiar tłuszczu.


Placki ziemniaczane

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki 
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli wolisz drobniejsze kawałki ziemniaków to możesz użyć drobnej tarki – grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków. Jeżeli przygotowujesz niezbyt dużą ilość masy (np. z 1kg ziemniaków), warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.
  2. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
  3. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W skali od 1 do 10 polecam smażyć placki ziemniaczane na 7 stopniu mocy kuchenki. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.
  5. Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. 

Sok ze świeżej kapusty

Składniki:

  • 1 kg świeżej białej kapusty,
  • 4 jabłka. 
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie umyć i pokroić. Następnie przecisnąć przez wyciskarkę i gotowe.


Sok marchwiowo- jabłkowy

Składniki na 0,5 l
  • 2 średnie jabłka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:

Jabłka i marchewki umyć i obrać. Zrobić sok w sokowirówce. Dodać sok z cytryny, by jabłko w soku nie ściemniało.


Ryż z jabłkami

Składniki na 4 porcje:
  • 200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
  • ok. 500 ml mleka 
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła + do posmarowania formy
  • 1 kg jabłek 
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, małą szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać i w razie potrzeby dodać więcej mleka.
  2. Przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru a po chwili wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną ok. 17 cm x 22 cm posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła.
  4. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut. Wierzch oprószyć resztą cynamonu, wyłożyć do miseczek i podawać z osłodzoną śmietaną.

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Składniki:
  • 1,5 -2 kubki białej fasoli
  • 700 ml przecieru pomidorowego + ok. szklanka wody
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 1 sucha pikantna papryczka, po ok. łyżeczce: pikantnej papryki w proszku, suszonej bazylii, majeranku, lubczyku, cząbru i rozmarynu (lub gotowa przyprawa do dań z fasoli)
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Przygotowanie fasolki rozpoczynamy dzień wcześniej od jej namoczenia. Fasolę należy moczyć przez co najmniej 12 godzin (można spokojnie 24), następnie zmieniamy wodę i gotujemy fasolę przez 45 – 60 minut. W trakcie gotowania 1-2 razy dolewamy trochę zimnej wody, a solimy dopiero pod sam koniec, dzięki temu skórka nie będzie twarda.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na wolnym ogniu tak długo, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę, łyżkę sosu sojowego, wszystko dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy przecier pomidorowy wraz z wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy całość przez ok. 30 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. 

Smalec wegetariański - pasta z białej fasoli z jabłkiem

Składniki na jedną miseczkę:
  • 2 kubki ugotowanej białej fasoli
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 niecałe jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, 2 listki laurowe, 2 ziarenka jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego, po łyżeczce: suszonego majeranku i suszonego lubczyku
  • olej do smażenia
Wykonanie: 

  1. Cebulę i jabłko smażyć na wolnym ogniu na trochę większej ilości tłuszczu wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. 
  2. W międzyczasie zmiksować fasolę z sosem sojowym i resztą przypraw na gładką masę.
  3. Gdy cebula i jabłko zmiękną, wyłowić przyprawy i wyrzucić je. 
  4. Jabłko i cebulę dodać do zmiksowanej fasoli i miksować jeszcze przez chwilę, ale niezbyt dokładnie, chodzi tylko o to, aby składniki się połączyły, kawałki jabłka i cebuli powinny być wyczuwalne.
  5. Gotowy smalec odstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystko się przegryzie. Podawać z dobrym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Deser z kaszy manny

Składniki na 4 porcje:
  • szklanka mleka
  • cukier (2 łyżki)
  • masło (2 łyżki)
  • kasza manna (100g)
  • galaretka owocowa
Wykonanie:
  1. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu
  2. Mleko zagotuj z cukrem.
  3. Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę. 
  4. Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
  5. Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 miseczek i zalej gęstniejącą galaretką.